Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 9,9% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 143 kcal.
Jaja zawierają też dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B
Przeciętne jajko kurze waży 50 g, z czego 30 g przypada na białko, 16 g na żółtko i 4 g na skorupkę. Każde to unikalna kompozycja składników odżywczych, potrzebnych do rozwoju nowego życia. Znajduje się w nim dużo (6g) łatwo przyswajalnego i niezwykle wartościowego białka – dostarczającego wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu aminokwasów.
|
Jest też zestaw witamin: A, D, (w żółtku znajduje się 5 g tłuszczu, w którym się rozpuszczają), B12 oraz innych z grupy B. Poza tym sporo beta-karotenu, mikro- i makroelementy: fosfor, siarka, żelazo, wapń, selen i fluor. I duża ilość cholesterolu. Jednak to nie ten pochodzący z jajka odkłada się na ściankach naszych naczyń krwionośnych. A to dlatego, że występuje w towarzystwie choliny i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które go w dużym stopniu unieszkodliwiają.
Warto zatem jeść jajka.
|
Składnik |
Zawartość
w 100 [g] |
Wartość energetyczna |
143 kcal |
Białko |
12,6 g |
Tłuszcz ogółem |
9,9 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
3,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
3,8 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
1,4 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
74 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
1148 mg |
Węglowodany |
0,8 g |
Błonnik pokarmowy |
0 g |
Witamina A |
487 I.U. |
Witamina D |
35 I.U. |
Witamina E |
1 mg |
Witamina K |
0,3 µg |
Witamina C |
0 mg |
Witamina B1 |
0,1 mg |
Witamina B2 |
0,5 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,1 mg |
Witamina B6 |
0,1 mg |
Kwas foliowy |
47 µg |
Witamina B12 |
1,3 µg |
Kwas pantotenowy |
1,4 mg |
Wapń |
53 mg |
Żelazo |
1,8 mg |
Magnez |
12 mg |
Fosfor |
191 mg |
Potas |
134 mg |
Sód |
140 mg |
Cynk |
1,1 mg |
Miedź |
0,1 mg |
Selen |
31,7 µg |
Cholesterol |
423 mg |
|