Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp.J.


 

 

Fermy Niosek Ząbkiewicz Sp.J. produkcją jaj konsumpcyjnych zajmują się od 1974 roku. Założycielem był Leon Oleksa. W 1981 roku fermę przejął Stanisław Ząbkiewicz. W kolejnych latach do rodzinnej firmy dołączył syn Stanisława Ząbkiewicza, Arkadiusz, który jako aktywny przedsiębiorca ukończył studia na kierunku Ochrona Środowiska, a w chwili obecnej przewodniczy innowacyjnemu przedsiębiorstwu. W 2007 roku do grona producentów przystąpił również drugi syn Stanisława, Krzysztof Ząbkiewicz. Dzięki wielu wprowadzonym innowacjom ta wielopokoleniowa firma, stała się jednym z największych przedsiębiorstw branży drobiarskiej. Ideą działania spółki jest utrzymanie dynamicznego rozwoju, przy wykorzystaniu najnowszych technologii w produkcji jaj konsumpcyjnych z zachowaniem najwyższych standardów Unii Europejskiej. Główna siedziba firmy wraz z nowoczesną pakowalnią mieści się w Radzanowie. Kurniki znajdują się w miejscowości Zgliczyn-Glinki. W innowacyjnych kurnikach znajdują się nowoczesne, ulepszone klatki, skonstruowane zgodnie z najnowszymi zaleceniami Komisji Rolnej Unii Europejskiej. W kurnikach nioski rasy Lohman, Issa, Highland prowadzone są systemem wolierowo-podłogowym.

 

 

                                                                                                                                                                                            

 

System wolierowy


 

 

System ma modułową budowę. Zapewnia ptakom przyjazne warunki bytowania oraz właściwe dla nich warunki środowiskowe. Na niższym i środkowym piętrze wolierów znajdują się linie żywienia i pojenia. Najwyższa kondygnacja funkcjonuje jako strefa odpoczynku dla kur. Ta konstrukcja sprawia, że wymagania odnośnie umiejscowienia wszystkich istotnych i niezbędnych systemów: karmienie, pojenie, gniazda, grzędy są spełnione i systemy te są rozmieszczone równomiernie. Zastosowanie systemu wolierowego daje możliwość swobodnego poruszania się kur. Jednocześnie ułatwia codzienną kontrolę, monitoring ptaków oraz zbiór jaj. Do usuwania pomiotu zostały utworzone specjalne taśmy. Zachowanie czystości w kurniku i zdrowie kur są ściśle ze sobą powiązane. Dbając o jakość produktów Fermy Niosek Ząbkiewicz zapewniają nioskom swobodę ruchu i komfort. Korzystają one z wolnej przestrzeni wyłożonej ściółką, dzięki czemu zachowują swoje naturalne zwyczaje jak grzędowanie czy drapanie. Tym samym systemem prowadzone są kury z wolego wybiegu. Różnica polega na tym, ze kury nie są zamknięte całą dobę w pomieszczeniu. W ciągu dnia są one wypuszczane na zewnątrz, a na noc są wpuszczane do kurnika, gdzie nocują na grzędach. Przekłada się to na ich zdrowie, a co za tym idzie na naturalny smak znoszonych jaj.

 

                                                                                                                                                                   

             

 

 

 

 

Ferma drobiu 2010 wszelkie prawa zastrzeżone.     Strony www, system cms, hosting : netdata.pl